Human Papilloma Virus (HPV) sau Virusul Uman Papilloma vazut la microscop electronic cu baleiaj - in imagine este aratat invelisul tare al virusului

Virus HPV

Ce este HPV ( Human Papilloma Virus ) ?

Virusul uman papilloma este raspunzator de aparitia papiloamelor sau a verucilor (numite si negi sau condiloame), in esenta formatiuni tumorale benigne dar de natura necanceroasa. Este un virus foarte raspandit si are peste 100 de variante care se transmit prin contact direct. Estimarile arata ca peste 75% din populatia activa din punct de vedere sexual il contacteaza pe parcursul vietii,  HPV fiind cotata ca cea mai raspandita boala tramsmisa sexual. La o prima contactare a virusului, in general sistemul imunitar isi face datoria si nu apar efecte. La urmatoarele insa, datele se schimba si este posibil sa avem mult de patimit de pe urma acestui virus. Mai problematic este pentru unele persoane care au boala, sunt purtatori (si transmitatori) fara ca ei sa realizeze acest lucru. Fetele si femeile sunt mai expuse in fata acestui virus din cauza cancerului de col uterin. Campaniile duse pentru vaccinarea tinerelor fete impotriva cancerului de col uterin, ca idee sunt de laudat. Insa alte implicatii trebuie luate in seama cand decidem acest lucru.

Cateva caracteristici ale HPV:

 • exista peste 100 de tipuri diferite de HPV,
 • peste 30 de tipuri afecteaza zona genitala, atat la femei cat si la barbati,
 • in peste 40% din cazuri, infectiile cu papilloma sunt infectii multiple cu doua sau mai multe tulpini ale aceluiasi virus,
 • cele mai multe infectii sunt asimptomatice si trec fara probleme deosebite,
 • papilloma este cel care cauzeaza cancerul de col uterin,
 • 74% din infectiile noi cu papilloma apar la tineri cu varsta cuprinsa intre 15 si 24 de ani,
 • nu este nevoie de penetrare pentru a contacta HPV de la un partener ce are virusul,
 • debutul vietii sexuale precoce (sub 18 ani) este considerat factor de risc pentru infectia cu papilloma.

De ce femeile trebuie sa se preocupe de papilloma ?

Sunt 4 tipuri de virus papilloma care au insemnatate deosebita pentru femei (si fete). Acestea sunt:

 • HPV 6 si HPV 11 cauzeaza peste 90 % din cazurile de condiloame genitale,
 • HPV 16 si HPV 18 cauzeaza peste 65% dintre cazurile de cancer de col uterin.

Cancerul de col uterin este o afectiune grava ce pune viata in pericol. Exista foarte multe cazuri printre femeile cu varsta de pana la 55 de ani care au cancer de col cauzat de acest virus. Modalitatea de a pune in evidenta un astfel de cancer este prin testul Babes-Papanicolaou ( pentru femeile de peste 30 ani ). De mentionat ca in Europa, Romania ocupa loc fruntas la mortalitatea cauzata de cancerul de col uterin. Un alt aspect este faptul ca in perioada anterioara declansarii cancerului nu exista simptome pentru ca pacienta sa se prezinte la medic. Depistat la timp, cancerul de col uterin are o rata mare de vindecare. Nedepistat, se intinde spre alte organe, conducand la moarte.

Deoarece HPV are peste 100 de tulpini si multe din ele sunt importante, cauzand diferite afectiuni, vom incerca in continuare sa le analizam pas cu pas pentru o mai buna informare. Retineti ca pe parcursul vietii veti fi cel putin odata infectati cu HPV. Sa speram ca imunitatea ce o aveti este buna si organismul se va apara singur.

Citeste mai multe articole despre  papilloma in continuare.