Vaccinul HPV

vaccinul HPV

vaccinul HPV

Cel mai important lucru raportat la virusul Papilloma este fara echivoc descoperirea dezvoltarii imunitatii prin vaccinul HPV.

Din 2006 de cand este folosit in sanatatea publica din lume ca singurul mod de prevenire a cancerului de col uterin, vaccinul HPV a salvat cu siguranta multe vieti. Vaccinarea este eficienta daca este administrata in plaja de varsta cuprinsa intre 9 si 25 ani la pacienti de sex feminin. S-a constat ca este mai bine daca vaccinarea are loc inainte de inceperea vietii sexuale si a expunerii la virusul Papilloma. La solicitare, se pot vaccina si persoanele peste 25 de ani.

De la an la an s-a constat ca segmentul de populatie infectat cu HPV cu crestere constanta o reprezinta adolescentii. In cifre acest lucru arata asa: in ultimii 10 ani, total pacienti infectati cu virusul HPV este de aproximatv 6,5 milioane cazuri. Din acestea aproximativ 4,5 milioane o reprezinta infectari ale persoanelor cu varsta cuprinsa intre 15 si 25 ani. Este evident ca aceasta categorie de varsta are nevoie de vaccinul HPV pentru a preveni transmiterea bolii. Totusi, un grup tinta cum sunt adolescentii, au nevoi speciale, nevoie de intelegere si acceptare, de independenta, de respect pentru deciziile lor. Se impune totusi ca parintii sa ia decizii medicale raportate la adolescenti.

O categorie distincta o reprezinta minorii care nu pot lua singuri decizia de vaccinare, insa de multe ori, deoarece Papilloma este transmis ca o Bola cu Transmitere Sexuala apar discutii contradictorii cu parintii. In general daca vaccinarea este solicitata prin lege, ea trebuie facuta, chiar daca nu este inteleasa la acea varsta. Tinerii trebuie sa fie deschisi si sa aiba incredere in parintii lor despre activitatea lor sexuala.

Vaccinul HPV protejeaza impotriva a patru subtipuri de HPV. Doua dintre ele cauzeaza leziuni la nivel genital si doua sunt responsabile a peste 70% din cazurile de cancer de col uterin. Deci sa nu intelegem ca odata ce ai facut vaccinul esti la adapost de cele aproape 100 de tipusi si subtipuri ale virusului Papilloma. Vaccinul se realizeaza in trei doze pe parcursul a 6 luni. In Romania exista doua tipuri de vaccin, comercializate sub denumirile Gardasil si Silgard.

Parerea generala a medicilor raportat la acest vaccin este ca tinerele fete ar trebui sa il faca daca se pune in balanta o infectare cu cancer. Pe monitorizarea efectuata pentru efectele secundare ale vaccinului s-a constatat ca in majoritatea cazurilor acestea nu exista. In putine cazuri s-a semnalat febra sau inrosirea zonei unde s-a efectuat vaccinul. Reactii alergice date de vaccin nu s-au inregistrat insa daca apar palpitatii sau ameteli dupa scurt timp de la administrarea vaccinului trebuie sa luati legatura cu un medic.

Un aspect ce trebuie atins este confidentialitatea in cazul in care se aplica vaccinul HPV. Discutand despre o boala cu transmitere sexuala, tinerii vad aceasta problema ca fiind una intima, ce tine de viata lor, nu un fapt public (vezi spoturile TV pentru vaccinarea pentru prevenirea cancerului de col uterin din Romania). In general, tinerele isi asuma responsabilitatea pentru asistenta medicala, in special pentru sanatatea lor de reproducere si viata sexuala. Totusi, problema trebuie pusa cu tact si intelegere. Nu cred ca vaccinarea la scoala a intregii clase este un lucru de dorit cand se face pentru boli cu transmitere sexuala…

Nu sunt comentarii incaLasa un comentariu

Lasa un comentariu