Infectia cu hpv la barbati

.

Marea majoritate a informatiilor despre HPV este centrata asupra femeilor  deoarece virusul este responsabil pentru cresterea riscului de a face cancer de col uterin. Insa infectia cu HPV si in cazul barbatilor  poate provoca de asemenea probleme de sanatate. HPV poate determina aparitia verucilor genitale si, sau poate creste riscul de aparitie a cancerului genital. Este important pentru ambele sexe ca oamenii sa inteleaga cum pot reduce riscurile de infectie cu Papilloma.

 
Din cele peste 100 de subtipuri de HPV sunt cateva care sunt asociate cu cancer genital (cancer de penis sau de anus). Sunt subtipuri rare si in general daca sistemul  imunitar este sanatos nu  dau probleme. Din statistici (SUA) reiese ca riscul de cancer anal este de pana la 20% mai mare in cazul orientarilor homosexuala sau bisexuala raportat la heterosexuali.

Tipurile de HPV (cele cu risc crescut) ce pot cauza cancer atat la barbat cat si la femeie, nu prezinta nici un fel de simptom. In cazurile subtipurilor cu risc scazut, singurul simptom ce apare este instaurarea si dezvoltarea condiloamelor  genitale (veruci).

Ce teste se fac pentru diagnosticarea infectiei cu HPV ?

In general se verifica vizual zona genitala pentru a constata sau infirma prezenta condiloamelor  genitale. In unele cazuri se foloseste o solutie acetica slaba pentru a face sa reactioneze negii care nu sunt ridicati si nu se vad. Sunt multe cazuri in care mici excrescente ale pielii au fos asimilate cu negi sau veruci.

In ghidurile medicale actuale nu exista un test comun (de rutina) pentru verificarea tulpinilor HPV cu risc ridicat (ce pot cauza o forma de cancer). In unele cazuri se apeleaza la teste Papanicolau anale (in general pentru cei cu orientari homosexuale sau bisexuale la care riscul de cancer anal este mai mare). Aceste teste se fac prin colectarea de celule din anus ce apoi sunt verificate sa nu prezinte anomalii.

Tratamente pentru infectia cu HPV

Nu exista in acest moment nici un tratament disponibil pentru infectia cu HPV. In cazul in care este necesar se vor trata problemele de sanatate aparute in urma infectiei cu HPV. In cazul aparitiei condiloamelor  genitale se pot folosi creme prescrise de medic sau, daca este cazul, acestea pot fi extrase chirurgical (laser, arsi, congelati). Tratamentul precoce al condiloamelor  genitale nu sunt incurajate din simplul motiv ca acestea pot  reapare si vor necesita un tratament ulterior.

Formele de cancer date de HPV sunt in general tratate prin chimioterapie, radioeterapie (cobalt) sau chirurgical. Tratamentele sunt specifice si depind de tipul de cancer, de cat de mare este tumora sau cat este de extins cancerul.

Vaccin HPV pentru organismul barbatesc ?

Da. Gardasil poate fi folosit pentru organismul barbatesc cu varsta intre 9 si 25 ani pentru prevenirea condiloamelor  genitale determinate de HPV 6 si HPV 11. Acelasi vaccin este folosit si pentru prevenirea cancerului anal. Acest vaccin se foloseste pentru 4 subtipuri de HPV si poate fi folosit atat la femei cat si la barbati.

 Cum prevenim raspandirea HPV ?

Fiind o boala cu transmitere sexuala, abstinenta ramane singura cale pentru acest deziderat. Putem reduce riscul de transmitere daca suntem angajati in relatii monogame in care facem sex doar cu o singura persoana si aceasta, la randul ei ne are doar pe noi partener de sex. Pentru a reduce riscul de transmitere ne putem limita numarul de parteneri sexuali si de a alege parteneri care au avut la randul lor putini parteneri in trecut (sau nici un partener in trecut :) ).

Prezervativul desi ramane o solutie contraceptiva foarte buna, in cazul HPV nu asigura protectie. Eficacitatea lor este redusa raportat la imbolnavirea cu HPV deoarece virusul se transmite prin contactul celulelor de piele din zona pubiana. In acest caz ne putem infecta dar prin atingerea zonelor de piele neacoperite de prezervativ.

HPV intr-o relatie

HPV cand infecteaza un organism barbatesc, dispare mult mai usor decat la femei. In general la femei virusul dispare intr-o perioada de pana la doi ani. Subtipurile asociate cu cancerul de col uterin de obicei nu cauzeaza probleme de sanatate pentru un barbat heterosexual ce are o relatie cu o femeie infectata cu HPV.

Trebuie tinut cont ca daca un partener are HPV, acest lucru nu inseamna ca recent a avut contact sexual cu altcineva. Exista multe cazuri in care virusul a stat latent in organism mai multi ani fara a provoca simptome vizibile si apoi s-a reactivat.

 

Nu sunt comentarii incaLasa un comentariu

Lasa un comentariu