HPV oral

HPV oral

HPV oral

Ce nu se spune dar trebuie amintit este faptul ca HPV este cauza principala a aparitiei cancerului oral la persoanele cu varsta de pana la 35 de ani. Altfel spus, a devenit ingrijorator faptul ca un procent insemnat din cadrul persoanelor tinere sunt afectate de diferite forme de cancer aparute ca urmare a diferitelor infectii produse de virusul Papilloma.

HPV oral

termen ce descrie infectiile produse de Human Papilloma Virus care  afecteaza de cele mai multe ori amigdalele, limba si esofagul (incipient sunt cunoscute ca infectii ce colonizeaza partea din spate a gurii) la ambele sexe. In urma studiilor realizate in ultimii ani s-a tras concluzia ca obiceiurile sexuale se schimba iar varsta debutului vietii sexuale este in scadere.

HPV oral  apare ca urmare a practicarii sexului cu mai multi parteneri. Dovezile stintifice arata ca practicarea sexului oral este in crestere asa cum este si infectia cu HPV oral, cu toate ca mai multe comportamente sexuale par a fi legate de prevalenta HPV-ului oral (de exemplu, sex vaginal, sexul oral). Tentatiile sunt mari mai ales pentru tineri, la care lipsa de experienta este insemnata, acestia neintelegand riscurile si expunerea in cazul in care exista mai multi parteneri sexuali. Daca aducem in calcul cei 20 (in medie !) de parteneri sexuali ce ii avem intr-o viata, infectiile cu HPV oral ajung la 20%. De mentionat si faptul ca pentru fumatori riscul de cancer oral este mult mai mare. O alta problema este cauzata de faptul ca cei infectati cu HPV oral, de cele mai multe ori nu realizeaza gravitatea bolii decat tarziu. Din aceasta cauza este recomandata chiar si o banala vizita periodica la stomatolog. Infectia cu HPV oral  daca este sa ne luam dupa statistici o au aproximativ 7% din persoanele cu varsta cuprinsa intre 14 si 70 ani. Trendul este crescator in ultimile 3 decenii si s-a constata ca ponderea este mai mare la barbati decat la femei. Din cei 7%, 1% dintre ei sunt infectati cu subtipul HPV16, subtip cotat ca factor de risc pentru o mare parte din cazuistica cancerului oral.