Fisa informativa a virusului Papilloma

Fisa Papilloma

Fisa Papilloma

Desi este un virus foarte raspandit (se transmite foarte usor prin contact sexual) Papilloma nu este cunoscut cu notorietate in randurile populatiei, asa cum ar trebui. Educatia sexuala ce se face in scoli chiar daca vorbeste despre bolile cu transmitere sexuala nu puncteaza asupra acestui subiect. Cunoasterea este prima bariera impotriva bolilor de acest gen.

Campania de vaccinare a fetelor impotriva cancerului de col uterin ar fi avut alta rata de reusita daca  inainte de aceasta ar fi existat o campanie de constientizare si de cunoastere a problemelor cauzate de HPV.

Parintii nu reusesc o educatie minima pentru copii lor (din punct de vedere sanitar) deoarece la randul lor nu sunt informati.

Aveti in continuare o informare scurta si punctuala despre Papilloma pentru a cunoaste cateva lucruri de baza despre acest virus:

  • Virusul uman Papilloma este un nume generic ce face referire la o familie ce cuprinde mai mult de 80 tipuri diferite de virusi ce sunt asociati cu aparitia pe epiderma a unor negi, verugi si alte leziuni ale pielii printre care unele sunt asociate cancerului de piele. Subtipurile 6 si 11 sunt cotate cu “risc scazut” si sunt asociate cu leziuni benigne ale pielii (negi si papiloame) in timp ce subtipurile 16 si 18 sunt cotate cu “grad ridicat de risc” si pot provoca crestere si inmultire de celule, fiind asociate cu dezvoltarea cancerului de col uterin sau a cancerului anal.
  • HPV sau Virusul uman Papilloma este una dintre cele mai comune boli cu transmitere sexuala din lume.
  • Studii recente estimeaza ca pana la 80% dintre femeile active din punct de vedere sexual au fost infectate pe parcursul vietii cu cel putin un subtip de HPV din cele 80 cu transmitere sexuala. In SUA de exemplu 3 din 4 americani cu varste intre 14 si 50 ani au fost infectati cel putin odata cu HPV in timpul vietii.
  • 70 pana la 80% din adulti nu stiu depre papilloma ca este o bola cu transmitere sexuala.
  • Papilloma este un factor major de risc pentru pentru cancerul de col uterin si anal.
  • Cu toate ca Papilloma este o boala cu transmitere sexuala, prezervativul nu este eficient in oferirea protectiei deoarece virusul “traieste” si in celulele de pe pielea exterioara, si in interiorul corpului, in vagin, uretra si anus. Cum prezervativul nu acopera zona pubiana in intregime, celule infectate pot ajunge usor pe vulva sau in zona anusului.
  • Virusul nu apare la un lot de analize de rutina a sangelui, chiar daca este vorba de o infectie. Pentru confirmare este nevoie de o investigatie la microscop a celulelor pielii prin teste speciale de determinare a ADN-ului virusului HPV.
  • Pana in acest moment nu exista un tratament farmacologic pentru HPV. Imunitatea organismului de cele mai multe ori lucreaza in parametri, stimuland un raspuns imun prin anticorpii ce ii genereaza, fapt ce duce la stergerea virusului din celulele din organism. In unele cazuri totusi Papilloma se sustrage sistemului imunitar, rezultand o infectie latenta in interiorul anumitor celule.

Articole asemanatoare

Nu sunt comentarii incaLasa un comentariu

Lasa un comentariu