De ce un vaccin HPV?

de ce vaccin HPV ?

de ce vaccin HPV ?

De la descoperirea primului vaccin HPV au trecut 6 ani. A fost o descoperire ce a capatat atentia cuvenita la acel moment si s-a bucurat de recunoastere pe tot Pamantul. Prima unealta eficienta pentru prevenirea cancerului de col uterin. A salvat multe vieti si face acest lucru si astazi in mod eficient. Cu toate acestea nu toata lumea stie ce este, ce face sau cum face acest vaccin. Este perfect normal sa iti pui intrebari despre siguranta lui, daca copilul tau e bine sa vie vaccinat sau nu, despre cum functioneaza tot mecanismul. Incerc sa iti raspund in articolul ce urmeaza. Fiind o boala cu transmitere sexuala, HPV exista intr-o varietate de peste 40 de tulpini diferite. Tipul tulpinii determina direct ce efecte asupra organismului tau. Unele tipuri determina aparitia verucilor genitale, alte tipuri pot determina transformarea celulelor sanatoase in celule canceroase. Sunt tulpini ce provoaca cancerul de col uterin dar si unele mai putin cunoscute cum ar fi cancerul de vagin, de vulva, de penis, anus, gat si chiar cap. Problema care ridica forte multe semne de intrebare in lumea medicala este faptul toate aceste tulpini nu au simptome. Asta inseamna ca nu ai cum sa sti cand ai fost infectat. Nu faci febra, nu ai nici macar o infectie in gat sau un alt semn cat de mic care sa iti dea de banuit ca ceva nu este in regula cu sanatatea ta. De fapt nu ai nici cea mai mica idee ca ai fost infectat pana cand apar veruci genitale pe pielea ta sau faci un test Babes – Papanicolau care are un rezultat anormal. Notorietatea HPV poate nu este atat de mare ca in cazul sifilisului sau a herpesului. Realitatea este de fapt mult mai cruda, HPV atingand in unele statistici 50% din populatia activa sexuala a globului. La un asemenea grad de raspandire pentru o boala cu transmitere sexuala (BTS), imunizarea este  o cerinta vitala.

Ce vaccin HPV sa aleg din cele doua existente pe piata ?

Acum exista doua vaccinuri si cel mai bine ar fi sa iei o hotarare impreuna cu medicul tau daca vrei sa te imunizezi. Amandoua sunt impotriva cancerului de col uterin dar Gardasil este folosit si la barbati si, in plus, te apara si impotriva celor mai multe tipuri de veruci genitale. Orice hotarare ei, ar trebui sa faci imunizarea cu un singur tip (exista trei etape de imunizare).

Chiar daca ai administrat dozele de imunizare, nu esti protejata impotriva tuturor tulpinilor cunoscute

Cu toate ca este un mijloc important pentru femei impotriva cancerului de col uterin, vaccinul poate proteja atat barbatii cat si femeile si impotriva verucilor genitale. Trebuie amintit faptul ca nu esti la adapostul tuturor taulpinilor de HPV daca ai facut imunizarea. Este de inteles ca o hotarare pentru sau impotriva vaccinarii este greu de luat si ar trebui sa faci acest pas dupa o informare cat mai temeinica despre acest subiect.

Cand sunt pregatita pentru imunizare ?

Cel mai bine pentru tine este inainte de inceperea activitatii sexuale. De aceea este recomandata vaccinarea la varste de 11 sau 12 ani dar nu mai devreme de 9 ani. Imunizarea la baieti nu este prinsa in programele de vaccinare dar la solicitare se poate face imunizarea cu Gardasil pana la varsta de 26 ani. Vaccinul nu este recomandat pentru persoanele cu varsta de peste 26 ani. Imunizarea se obtine in urma a trei vaccinuri pe o perioada de 6 luni. Este nevoie de toate cele trei doze. Odata inceput cu o marca de vaccin, trebuie folosita aceiasi marca (Cervarix sau Gardasil – Silgard).

Nu sunt comentarii incaLasa un comentariu

Lasa un comentariu