7 lucruri despre virusul papilloma

7 lucruri despre virusul cu cea mai mare frecventa de transmitere prin contact sexual din ultimii ani

7 lucruri despre virus

Cu toate ca virusul Papilloma afecteaza si femeile dar si barbatii, este de subliniat faptul ca la femei riscul cu infectia virusului este mai mare. De obicei nu exista semne de infectie, astfel ca boala este transmisa cel mai frecvent partenerului si, de cele mai multe ori mai departe. O alta caracteristica a virusului este faptul ca o persoana matura a fost cel putin odata in viata infectata cu virusul Papilloma, de cele mai multe ori fara sa stie si imunitatea organismului a lucrat si a facut fata infectiei. Acest fapt insa nu da imunitate, infectia putand sa apara din nou.

  1. Infectia cu virusul Papilloma este cotata ca cea mai raspandita boala cu transmitere sexuala. Acest fapt trebuie luat in calcul de tineri mai ales datorita faptului ca de cele mai multe ori au mai multi parteneri (ocazionali sau nu). Virusul nu se ia doar in urma penetrarii si de cele mai multe ori chiar daca se folosesc metode contraceptive (prezervative de exemplu), simplul contact al mucoaselor este de ajuns pentru ca partenerul sa fie infectat.
  2. In acest moment se cunosc peste 100 de tulpini ale virusului Papilloma, o parte dintre ele fiind cu risc crescut de cancer. Zonele cele mai expuse sunt genitale, atat la femei cat si la barbati. Exista risc crescut si de cancer de piele cauzat de acest virus, dar, cel mai frecvent la femei poate apare cancerul de col uterin. Un test  Babes-Papanicolaou (pentru femeile de peste 30 ani) de cele mai multe ori este de ajuns pentru a trage un semnal de alarma.
  3. Negii genitali (condiloame genitale) sunt de cele mai multe ori cauzati de o infectie a acestui virus. Este adevarat ca tratarea lor medicamentos este in general incununata de succes dar sunt si cazuri cand trebuie apelat la metode de cauterizare. Trebuie subliniat faptul ca de cele mai multe ori virusul este latent in organism si la scaderea imunitatii apare sub forma activa.
  4. Infectia cu Papilloma poate disparea frecvent in mod spontan. Acest lucru este pus pe seama imunitatii organismului. Daca este aplicat tratament medicamentos, acesta are eficienta mare si boala dispare repede. Pana la 10% dintre femeile ce au avut infectia raman purtatoare ale virusului si dintre acestea un procent de 4% ajung sa dezvolte cancer de col uterin.
  5. In afara de cancerul de col uterin, virusul este cauza unui procent insemnat de cancer cervical la femei. Cancerul cervical este caracterizat prin aparitia unor celule atipice  ce se multiplica necontrolat la nivelul cervixului. Ca si in cazul cancerului de col uterin, daca este diagnosticat devreme, cancerul cervical are sanse mari de a fi combatut fara probleme mari.
  6. Caracteristic infectiei cu virusul Papilloma este faptul ca persoana infectata devine contagioasa si poate transmite boala fara sa stie. Primele semne apar dupa 60-70 de zile de la infectare cand celulele infectate devin vizibile sub forma negilor mai ales in zonele genitale. Acesti negi apar datorita inmultirii necontrolate a celulelor infectate ce se multiplica din ce in ce mai mult.
  7. Singurul mod de prevenire a infectarii cu Human Papilloma Virus este vaccinarea. De asemenea trebuie evitat debutul vietii sexuale la varste fragede, cand lipsa de experienta este mare si expunerea in fata bolii (si in general a bolilor cu transmitere sexuala) creste exponential cu scaderea varstei de debut. Tinerii ar trebui educati si constietizati si chiar pregatiti pentru a face fata unei infectii de acest gen.

Citeste mai multe articole despre acest virus  in continuare.

Nu sunt comentarii incaLasa un comentariu

Lasa un comentariu